Egna Projekt

På SMUTTI spenderar vi en stor mängd tid på diverse olika kreativa projekt där porträtterande dokumentärer är vår största passion.

Därefter är vi även delaktiga i ett par fiktiva kortfilmsprojekt.

Knarkus

Det största och mest långtgående projekt som vi har är “Knarkus”. Vilket är en dokumentär vi jobbat på sedan 2018, innan SMUTTIs grundande. Kortdokumentären finns tillgänglig på SVTPlay just nu.

Synopsis

Vi har filmat en ungdom Marcus i över ett år där han berättar och visar sitt drogmissbruk samt den samtida kulturen kring droganvändande. Eftersom personen vi följer i dokumentären är ung (17-18) så bevittnar vi början på hans missbruk.

Nu står han inför ett val, gå ner sig ännu mer eller lämna det livet bakom sig. Sen är det många av de personer som medverkar i dokumentären som inte alltid lider av de problemen man förknippar med en missbrukare, de är inte hemlösa, i ekonomisk nöd, eller i första hand beroende av en substans. Utan använder snarare drogen som en självmedicinering för psykologisk ohälsa eller för att passa in i sin omgivning.


Diskande mannen

Diskande mannen är ett experimentellt kortfilmsprojekt där vi utmanar oss själva med manuset och endast en skådespelare. Filmen ska försöka komma in på filmfestival. Se på vimeo nu.

Synopsis

En man enbart iklädd ett förkläde har en känslomässig bergochdalbana med en oidentifierad person medans han diskar.

Han går igenom ilska, förvirring, oro, nostalgi och sorg, vilket utlöses av personens sena ankomst hem. 

Sketchen går ut på att utnyttja hela känslomässiga spektrumet i en och samma monolog, samtidigt som vi ifrågasätter den könsstereotypiska rollen en person av det utseendet brukar få skådespela (maskulin man). 


Corona Dokumentär

En kortdokumentär som vi gjorde i tidig mars för att fånga en annorlunda vinkel av Corona pandemin. Se på vimeo nu.

Synopsis

En skildring av tre människor som alla genomlever den världsomvälvande

coronapandemin, men som var och en har sina känslor, tankar och upplevelser vilket

både skiljer och förenar dem.


Dina Gossar Blå av Bafterfilm

I detta projekt har vi inte producerat, men! På denna film har vår egna ljudtekniker varit A-Ljud, folie, mixat och masterat. Skaparna av filmen Adam Onishi och Elsa Lundin försöker få in filmen på olika festivaler.

Synopsis

The year is 1718. Carolus Rex has besieged Fredriksten in Norway. Three Carolines flee from their positions but what they are not aware of is that is the merciless Colonel are on their tail.